Meierijstad is een werkgever die staat voor Diversiteit & Inclusiviteit. Dat doen we door bij de samenstelling van onze werkateliers te streven naar diversiteit in talenten, kennis, vaardigheden, leeftijd, sekse, culturele achtergrond, fysieke vermogens en eigenschappen van mensen. Daarnaast creëren we een inclusieve cultuur waarin ruimte is voor verschillen en waarin iedereen zich thuis voelt. Gebaseerd op onze kernwaarden gastvrij, betrokken, vertrouwen en coöperatief. Dat past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we hebben, maar ook bij het leveren van een dienstverlening die aansluit op de wensen en behoeften van onze inwoners.
Sinds 2018 heeft de gemeentelijke organisatie van Meierijstad een PSO-keurmerk (PSO-Prestatieladder Socialer Ondernemen) op trede 3. Deze is in 2020 verlengd. Trede 3 is de hoogst haalbare trede en betekent dat we behoren tot de koplopers in het bieden van werkgelegenheid voor medewerkers met een kwetsbare arbeidspositie. In juni 2022 is de volgende onafhankelijke toetsing. We richten ons ook de komende jaren op het geschikt maken van werkplekken voor medewerkers met een kwetsbare arbeidspositie en het ‘sociaal’ inkopen.
We adviseren opdrachtnemers bij inkoop- en aanbestedingstrajecten over invulling van de Social Return verplichting en stimuleren hen om arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Om de komende jaren nog meer plaatsingen te realiseren bij Meierijstad voor medewerkers met een kwetsbare arbeidspositie, hebben we in maart 2021 een MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) coördinator aangesteld die zich in samenwerking met verschillende partijen, intern en extern, richt op het invullen van vacatures en arbeidsplaatsen voor deze doelgroep. Hierdoor worden ook kansen en mogelijkheden binnen onze eigen organisatie verder benut. Er wordt vroegtijdig ingesprongen op vacaturemogelijkheden voor mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt en zij worden aangemoedigd om te solliciteren. Uitdagingen die zich voordoen om huidige medewerkers te behouden worden opgepakt. Dit gebeurt in samenwerking met de MVO-coördinator, de leidinggevende en een jobcoach als deze gekoppeld is aan de medewerker. Daarnaast besteden we meer aandacht aan het thema diversiteit & inclusiviteit. Door middel van interne en externe communicatie brengen we het belang hiervan onder de aandacht. We zijn daarnaast gestart met een ambassadeurs netwerk diversiteit & inclusiviteit bestaande uit collega’s die het onderwerp een warm hart toe dragen en de ontwikkelingen samen met de MVO-coördinator oppakken en uitdragen in de organisatie. Er wordt samen opgetrokken met het naar buiten gerichte programmateam ‘inclusie’ zodat we hetgeen dat we naar buiten ontwikkelen en uitdragen ook intern oppakken. Op deze manier ontwikkelen we een inclusieve cultuur en verhogen we de diversiteit in onze organisatie.